måndag 8 april 2019

Plank staket

Vi i Villa reder ut i när du behöver bygglov för att bygga staket. Rör det sig om ett större staket eller plank som kräver bygglov har grannen . I radhusområden och förtätad villabebyggelse med små tomter är det motiverat att med höga staket och plank skapa insynsskyddade uterum och småträdgårdar. Ett vanligt staket kräver normalt inte bygglov.


Men du behöver oftast bygglov för att bygga ett plank eller en mur.

Information om murar, staket , plank , spaljéer, pergola och häckar. Ett staket kräver normalt inte bygglov. Däremot behöver du oftast ansöka om bygglov för att bygga ett plank om planket är högre än 1centimeter.


Det krävs bygglov för att uppföra ett plank , men inte för ett vanligt staket. Var gränsen går mellan plank och staket har det tvistats om många . Ett snyggt staket eller plank bygger du lätt själv med tryckimpregnerat virke. Staket och plank ramar in trädgården, skapar insynsskydd och vindskydd. Som galleriet visar, så är man inte begränsad till att använda endast .

Plan- och bygglagen anger vissa befrielser från bygglovsplikten när du bygger plank , staket och murar. Det finns en generell bygglovsbefrielse som gäller plank. Om du bygger upp den ovanför marken mer än meter eller har byggnadsverk (trädäck, plank , mur, staket ) ihop med poolen, kan det dock krävas bygglov för . Klicka här för att se exempelbild på plank , staket och murar. Om du vill bygga ett plank, ett staket eller en mur i tomtgräns ska den berörde . Avvikelser kan förekomma vid högt trafikerade vägar för att . Om det är tätare, eller om brädorna är djupare än vad dom är breda, räknas det som plank. Staket , plank och mur dessa regler gäller i Torsås kommun.


Enligt plan- och bygglagen krävs det bygglov för plank och murar. Det anges dock inga definitioner och gränser för vad som skiljer plank , murar, staket och . This Pin was discovered by Annah Boklund. Discover (and save!) your own Pins on Pinterest. Om du reser ett högt plank och gör det vindtätt finns det en liten risk att det välter om det plötsligt kommer en storm.


Planket klarar inte belastningen. För att bygga staket , plank eller anlägga en mur på din tomt kan det krävas. Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank göra en . Tänk på att inte försämra sikten med ditt .

För staket , spaljéer och stängsel (av typen Gunnebo) krävs inget lov. Det är bygg- och miljönämnden som bedömer . I Halmstads kommun kräver vi bygglov för staket eller plank som är högre än m, oavsett genomsiktlighet. Bygglov krävs för alla murar högre än m, . Det beror på hur högt det du ska bygga är och hur nära din byggnad det. Om du ska bygga eller uppföra en mur, ett plank eller ett staket så krävs oftast bygglov.


Inom meter från bostadshuset får du utan bygglov anordna en skyddad uteplats med mur eller plank. Mu- ren eller planket får inte vara högre än meter . Idag gör vi det även för att använda plank eller mur som en inramning runt våra. En del åtgärder kräver inte bygglov.


Gäller det en- eller tvåbostadshus får du till exempel sätta upp staket eller lägre plank , bygga skärmtak, mur eller friggebo . Grönskande häckar som skiftar med årstiderna och genomsiktliga staket bidrar till ett trivsamt gaturum. Anledningarna är många och murar och plank har blivit vanliga. Tätheten på staketet har ingen betydelse. När du ska bygga en mur eller sätta upp ett plank ska följande handlingar lämnas in till kommunen för granskning.


Vid bedömning om en anordning är plank eller staket tittar vi på läge, placering, höjd och upplevelse. Här får du information om vilka bestämmelser som gäller . Dessa riktlinjer är gjorda för att ge vägledning vid uppförande av plank , staket och murar i. Byggnadsnämnden beslutade att anta riktlinjerna. Vi människor har en lång tradition att vilja bygga murar, gärdesgårdar, staket och plank för att skydda oss och våra grödor. Traditionellt sett byggde människan hägnader som skulle skydda mot inkräktare, och inte minst visa gränsen för byn eller boningen. Planerar du att bygga en mur, ett plank eller ett staket kan du behöva söka bygglov.


Ska du bygga ett staket eller plank som är högre än meter och har mindre genomsiktlighet än krävs det bygglov. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller och . Ibland kan du behöva bygglov även om . Men lagen anger inte vad som skiljer plank , murar, staket och kantstöd från .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg